Träna med medicinboll

En medicinboll är egentligen inte svårare att beskriva än att det hela handlar om en boll som oftast är tillverkad av antingen läder eller gummi, och som är fylld med något i stil med sand eller vatten, för att ge den extra tyngd.

Medicinbollen sägs att kommit till genom en idé som kläckdes av den gamla boxaren William Muldoon.

En positiv fördel med medicinbollar i allmänhet, är att det är fruktansvärt enkelt att skaffa sig en uppsättning som gör att du klarar av samtliga övningar och med rätt sorts motstånd.

Med en eller två olika vikter, alternativt storlek på bollarna, täcker man egentligen det behov som de allra flesta har och därför är de även perfekta att dela med sig utav, till exempel till andra familjemedlemmar. Bollarna och de övningar som är framtagna till dessa är utformade på ett sådant vis att de ska ge utövaren en lagom belastning, utan att för den skull vara skadlig. Det är bland annat därför dessa bollar är så omåttligt populära bland våra sjukgymnaster och hos andra liknande verksamheter.

Ofta använder man medicinbollen i samklang med övningar som du annars kan göra med enbart kroppen. Det kan handla om att rulla bollen från hand till hand mellan varje armhävning, eller att du exempelvis gör en situp med bollen och senare kastar den till en partner som därefter gör samma sak.

Du kan även göra liknande bålövningar som de där du roterar en kettlebell runt kroppen, om än i mera statisk form, då bollar till skillnad mot denna vikt saknar handtag. Det finns dock medicinbollar som även det utrstasts med detta och där är likheterna i de övningar man kan göra väldigt stora.

En lite utmanande övningar är squat med uppåtkast. Här håller man i en mindre medicinboll sätter sig ned som i en vanlig squat. När man då sedan reser sig upp skjuter man samtidigt upp bollen i luften. Bollen fångar man sedan som man sätter sig ned igen. Både benen och överkroppen får på så sätt träning, men det kan krävas lite övninga att få till timingen.

En annan övning som kräver att man går ut och tränar är bollkast bakåt. Här håller man i en mindre medicinboll och böjer sig lätt framåt. Sedan för man bollen över huvudet med kraft och kastar den bakåt. Satsa på att få den så långt som möjligt, inte så högt som möjligt. På så sätt måste man böja kroppen mer bakåt.