Skydda fötterna under träningen

Man bör ju alltid träna säkert oavsett vad det är man håller på med, men ett område som det inte fokuseras lika mycket på som det egentligen borde är just fötterna. Detta trots att en skada på ena foten kan sätta stopp för en hel del träning i de värsta fallen.

En av de vanligaste skadorna är stukade fotleder. Dessa kan vara svåra att undvika eller förebygga då de ofta uppstår vid snesteg på ojämna underlag. Något som kan vara öka ens chans att undvika stukningar är att träna med balans och koordination. Detta förbättrar inte bara kroppshållningen utan stärker även muskler i ben och fötter som har en stabiliserande funktion.

Men det är inte bara genom träning som kan man skydda fötterna. Minst lika viktigt är det att ha bra utrustning. I detta fall talar vi naturligtvis om skor och butiker som Sportamore har ett väldigt stort utbud av sneakers som lämpar sig många former av träning. Håller man dock på med något som löpning eller cykling finns det även skor speciellt anpassade för dessa träningsformer.

Skorna är viktiga då de i sig själv kan ha en stabliserande effekt på fötterna. Och har man skor med rätt passform hjälper detta till att undvika en rad problem som skavsår, hallux valgus och andra vanliga fotåkommor. Balansen man ska försöka hitta är en sko som sitter bra mot fotens alla delar samtidigt som den ger tillräckligt med utrymme för tårna att röra sig.

Alla som tränar är ju van vid träningsvärk och många ser ju detta som ett tecken på ett bra träningspass. Men fötterna är lite mer speciella och man ska alltid vara uppmärksam på smärta i fötterna. Det är bäst att alltid besköa sin lokala vårdcentral om smärta i fötterna håller i sig länge eller uppstår utan någon tydlig anledning.