Skapa gym hemma

Om du inte har tid att åka till gymmet, kan du satsa på att bygga upp ett eget litet hemmagym. Du behöver inte så mycket plats eller redskap för att kunna träna igenom hela kroppen!

Platsen

Först måste du tänka ut vilket rum som ska bli ditt gym. Tänker du använda maskiner och tunga vikter, rekommenderas det inte att ha gymmet på övervåningen. Ett hus är inte konstruerat för att klara av så stor belastning på en och samma punkt under lång tid. Det kan faktiskt skada de bärande delarna av golvet!

Satsa hellre på källarvåningen eller varför inte garaget? Om garaget går att värma upp under vintern, så har du ett perfekt hemmagym där du inte stör de andra i huset. 

Redskapen

Det finns en hel djungel med träningsredskap, som alla är bra på sitt vis. Vad du behöver beror så klart på hur du vill träna. Men generellt sätt vill man gå igenom hela kroppen och kunna träna styrka och kondition. Ett måste i ett hemmagym är ett löpband eller en crosstrainer. Även om du bara vill träna styrka, behöver du värma upp kroppen med lite kondition innan. Löpbandet kan så klart också komma till användning för dig som gillar konditionsträning mer. 

För styrka kommer man långt med en skivstång och ett par hantlar. Skaffa redskap där du kan byta ut vikterna: du slipper köpa nya redskap när du blivit starkare. Kolla in Youtube för att se vilka övningar du kan göra med skivstången och hur du ska hantera kroppen för att inte lyfta fel. Vid styrketräning är formen extra viktigt, lyfter du fel kan du skada dig så var försiktig!