Rätt klädd för träningen

Att klä sig funktionellt kan hjälpa dig att få ut maximalt av din träning. För att inte tala om vad ett par snygga byxor eller skor kan göra för träningsglädjen! Här är några tips för bra träningskläder:

  • Välj rätt storlek! Träningstoppar och -shorts är oftast figurnära för att leda bort svett från kroppen och inte vara i vägen vid träning. Men kläderna ska inte heller sitta åt så att de skär in eller så du får svårt att andas. Inte heller ska de flaxa runt kroppen. Lagom figurnära är bäst!
  • Material som andas är superviktigt. Satsa på plagg i konstfiber särskilt framtagna för träning, alternativt plagg i ull. Det är material som andas, släpper ut fukt och värme och leder bort den från kroppen. Hoppa över rena bomullsplagg vid träning. Det är dåligt på att leda bort fukt och kommer snabbt att göra dig blöt och kall.
  • Handla hos proffsen. Att köpa träningskläder av någon som är expert på området gör stor skillnad. Handla i specialbutiker för just din träningsform, eller kolla upp sportamore.se för ett brett utbud av träningskläder på ett och samma ställe.
  • Vissa träningsformer kräver mer av sin utrustning än andra. För exempelvis yoga och dans behöver kläderna främst vara mjuka och följsamma, men behöver inte kosta mycket, medan den som tränar löpning gör klokt i att inte snåla in på skoköpet. Ett par billiga gympaskor utan stötdämpning kan efter ett par gånger skada både knän och benhinnor.
  • För kvinnor är en bra sport-BH verkligen A och O. Fel BH kan få träningen att kännas obekväm och i förlängningen även orsaka skador på din kropp. En guide till att välja rätt BH hittar du här.
  • Höj modegraden! Träningskläder behöver inte vara neonfärgade racerbacklinnen i polyester (om du inte gillar det). Många sportmärken gör träningsplagg inspirerade av modetrenderna, eller samarbetar med "vanliga" kläddesigners. Det går utmärkt att hitta träningskläder med hög modefaktor, som gör att du känner dig snygg även i löpspåret.