Komma igång med träning efter graviditeten

Äntligen är dagen här då graviditeten är över och du får hålla ditt barn i dina armar och det är dags för kroppen att börja återfå formen. Här är det viktigt att inte börja stressa, barnets behov kommer först och allt har sin tid. Se till att du får allt nytt i vardagen att fungera först och börja sedan så smått att lägga in egen träning i rutinerna. Se till att vila när du får tillfälle, det är också viktigt för kroppens återhämtning och återuppbyggnad av muskler. 

Bäckenbottenträning

Det allra bästa sättet är givetvis att du få in träningen tillsammans med din bebis, ta långa härliga barnvagnspromenader. Kör till exempel bäckenbottenträning vi matning eller blöjbyten, det är viktigt att träna upp den muskulaturen för att undvika risk för framfall eller inkontinens. Graviditet och förlossningen tär hårt på bäckenbotten även om man är förlöst med kejsarsnitt. Genom att göra knipövningar så tränar du upp de muskler som finns kring bäckenbotten. 

Bukmusklerna

När man kommit på knepet med bäckenbottenträningen så kan det vara bra att börja med bukmusklerna, dessa tänjs ut när du är gravid och förlorar en del av stabiliteten mot ryggen vilket gör att den kan kännas lite ostadig. När du väl börjar träna bukmusklerna så ökar det även trycket mot bäckenbotten därför är det en bra idé att träna knipövningarna samtidigt. 

Skynda långsamt

Allt eftersom du får mer energi och blir piggare kan du försiktigt öka på din träning men kom ihåg att hormonerna under graviditeten mjukar upp skelettet så du bör inte belasta det för hårt med hopp och löpning för tidigt.