Bodybuilding bland kvinnor

Som de flesta säkert redan vet är bodybuilding en ganska mansdominerad sport/träningsform, men det finns fortfarande en hel del kvinnor som dras till detta. De finns på alla nivåer från amatörer till professionella, men de som har det bara som en hobby verkar vara långt fler än de på någon professionell nivå.

Det tar ett tag att komma igång med sin kroppsträning och att träna på ett gym innebär inte automatiskt att man får stora och rejäla muskler, det är mycket som spelar in såsom kost, motivation och engagemang. Det är ingen lätt uppgift att bygga muskler, det är inget som händer över en natt utan det kräver både tid och att man lägger ner hårt arbete på detta. Många gånger får kvinnorna träna hårdare än männen för att kunna uppnå samma resultat. Man måste lägga om sin kost och komplettera med proteiner och andra näringsämnen som är muskelbyggande och framför allt träna konsekvent med olika tyngre vikter.

På högsta nivån där domare dömer tävlande på muskelmassa, definition, proportion symmetri och scennärvaro kan kvinnor tävla på samma sätt som män i alla kategorier utom just muskelmassa. Medan praktiskt taget vilken kvinling bodybuilder som helst har större muskler än en man som inte tränar bodybuilding kan de aldrig komma upp i samma nivå som manliga bodybuilders på grund av den genetiska skillnaden mellan män och kvinnor i detta avseende.

Hormonen testosteron och östrogen är stora faktorer när man tittar på detta då testosteron är till stor hjälp när man söker bygga muskler. Dessa hormon verkar också vara avgörande var män och kvinnor lättast bygger upp fett, vilket är varför stor mage är så mycket vanligare bland män. Kvinnor har en större tendens att istället bygga upp fett i höfter och lår.

Ett annat område som består till stor del av fett är brösten och eftersom bodybuilding rent naturligt reducerar kroppsfett är det naturligt att kvinnor får reducerade bröst när de tränar och utövar bodybuilding. Detta har lett till att vissa kirurgiska alternativ har blivit väldigt vanliga, speciellt på högre nivåer. Särskilt med tanke på att alla tävlingar sker i bikini för att visa upp alla muskelgrupper på kroppen.

Träningssätt och dieter är dock ett område där det är betdyligt mindre skillnader. Vägen till att bli en bodybuilder är på så sätt ganska lik, men hur kroppen reagerar på detta och hur snabbt man får resultat är där olikheter börjar dyka upp. Det finns mycket skrivet om dieter för bodybuilders och trots att de oftast verkar vara riktade till män är detta information som kvinnor lika gärna kan ta del av. Fler och fler kvinnor börjar bli intresserade av att bygga muskler även om inte alla vill bli just bodybuilders utan en del av mer häsloskäl och för att känna sig nöjd med sin kropp.